сряда, 26 сеп 2018 г. 17:01 ч.

По български

"Гардиън" гръмна: БГ рапър, осъден за трафик на много жени и деца за проституция, обяви внезапно, че напуска "ВИП брадър!" Защо Нова ТВ крие резила си и истинската причина да изкара Ванко 1 от играта?

Blife.bg

"Гардиън" гръмна: БГ рапър, осъден за трафик на много жени и деца за проституция, обяви внезапно, че напуска "ВИП брадър!" Защо Нова ТВ крие резила си и истинската причина да изкара  Ванко 1 от играта?

Български рапър, осъден за трафик на много жени и деца за проституция, обяви своето внезапно напускане на "ВИП брадър" в България след протестите на защитниците на правата на жените. Това съобщава авторитетният "Гардиън", публикувайки статия за родната "знаменитост", прочула се далеч извън пределите на родината.

"Гардиън" отбелязва, че осъденият трафикант влиза в едно от най-големите телевизионни предавания в България, без оглед на криминалното му минало. През последните дни обаче започват да валят оплаквания от зрители и активисти в цялата страна за включването на Иван Главчев - Ванко 1 в риалитито. Рапърът е задържан през 2003 г. за употреба на наркотици и принуждаването на 10 жени и едно малолетно момиче към проституция, които са включени в международния трафик до страни от цяла Европа.

"Гардиън" посочва още, че "ВИП брадър" е едно от най-големите телевизионни предавания в България, привличайки милиони зрители всяка седмица. През 2016 г. се оценява, че 30% от българските зрители гледат шоуто.

В изявление пред "Гардиън" от шведската медийна компания Modern Times Group - собственик на българския телевизионен оператор Nova TV, който има права върху "ВИП (Биг) Брадър", заявява, че Ванко 1 е напуснал къщата по лични причини, но Nova TV е длъжна да промени стратегията си за подбор на участниците в програмата.

"В светлината на получените оплаквания към нашата местна компания, ние препоръчахме да бъдат преразгледани критериите за подбор, които се използват за участие в състезания, тъй като наказателното осъждане за такива престъпления е изключително сериозно и компанията няма да включи никого с такава присъда в бъдещи предавания", заявяват от шведската медийна компания.

Изданието припомня, че Главчев бе осъден на 12 години затвор през 2003 г., но присъдата му бе намалена на 4 г. след изменения в наказателния кодекс, въведени след присъдата му, добили популярност като "Измененията Ванко 1", които критиците свързват с корупцията и манипулирането на съдебната система.

Истинската причина за оттеглянето на Главчев от телевизионното шоу не е здравословна. Реакцията идва, след като женската група "Не Си Сама" публикува отворено писмо, критикуващо решението той да участва в риалитито. Главчев е известен и със спорните си изказвания за жените. По време на престоя си в Къщата на Големия брат той заявява пред съквартирантите си: "Не виждам нищо срамно за жената, която стои по-ниско от мъжете". Главчев има проблеми със здравето, но напускането му на шоуто е приветствано от активистите на движението.

"Като оцеляла от трафик на секс, се чувствам лично засегната", заявява Галина Лачева, член на "Не Си Сама". - "Но също така се надявам, че новината, че Ванко 1 е напуснал къщата на "ВИП брадър", е свързана с нашето открито писмо", цитира "Гардиън" думите на българката. "Крайно време западното общество като цяло да признае мъжете като Ванко 1 като симптоми, а не като коренни причини. Размерът на телевизионното време, предоставено на жертвите и оцелелите от насилие, в сравнение с това, дадено на поддръжниците на мизантропията, хомофобията, расизма и т.н., говори за себе си", коментира още тя.

Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии, заявява, че противоречието е отражение на спадащите медийни стандарти в България, а не на отношението към жените.

"Проблемът е в цялото българско общество, семействата и децата, гледайки шоуто, общата идея за покана на такъв човек, който е извършил прословути престъпления", казва Жотева. - "Станало е тенденция да се поканят престъпници по телевизията, защото българските журналисти смятат, че това е огромно постижение", заявява още тя, цитирана от "Гардиън".

Изданието отбелязва още, че България е една от страните, водещи в трафика на хора в ЕС, според държавния департамент на САЩ. В годишния си доклад за трафика на хора българската съдебна система беше критикувана за издаването на условни присъди на хора, осъдени за трафик на хора, и не направи достатъчно, за да защити потенциалните жертви.

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • bibi - 17:23, 26 сеп

    ко ши стане сега

Напиши коментар

Коментари