понеделник, 30 сеп 2019 г. 21:22 ч.

Пир за сетивата

Камерният Оркестър на Забранения град завладя публиката в зала „България”

Blife.bg

Камерният Оркестър на Забранения град завладя публиката в зала „България”

Концертът е организиран по случай 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения на страната ни с Китай

Според една от мъдростите на древен Китай "да видиш нещо веднъж, е по-добре, отколкото да ти го кажат сто пъти." Китай е от малкото страни в света, която е запазила своята оригинална и автентична музика, както и музикални инструменти от повече от 2500 години, докато в Европа музиката от последните около 150 години е "стандатизирана" и "унифицирана"; инструментите са едни и същи навсякъде, техниката на свирене е аналогична. Флейтата, например, е еднаква във всички страни, произвежда се и изглежда еднакво, свири се по един и същ начин.

Докато в Китай съществуват над 50 вида флейти, всяка със свой уникален характер и звучене. Всеки от музикантите от Забранения град използват до 10 различни инструмента, в зависимост от изпълняваната музика. Уникалното събитие пренесе публиката в поднебесния град и омагьоса сетивата с неповторими звуци. Нежни композиции се редуваха с тайнствени мелодии, наподобяващи ромон на бистър поток и нежно шумолене на есенни листа. Изочната философия сякаш завладяваше слуха с обещание за хармония и наслада. 

Събитието се осъществи с подкрепата на напитката на дипломацията в Китай – Маутай.  Залата бе изпълнена с ценители на древното музикално изкуство, които се насладиха на  Камерния оркестър на Забранения град. Формацията се състои от известни музиканти на най-престижната музикална образователна институция в Китай – Китайската музикална консерватория. Още от основаването си взема многобройни участия в редица китайски културни дейности и събития.

Оркестърът е един от най-талантливите и елитни музикални формации препоръчвани и популяризирани от китайското министерство на културата и със своите задокеански турнета кръстосва надлъж и нашир десетки страни, печелейки сърцата и умовете на хиляди музикални фенове по пътя си. Камерният оркестър на Забранения град продължава да получава покани и от много прочути международни арт фестивали от цял свят, включително и международните музикални фестивали Бризбейн и Канбера в Австралия, фестивали в Уелингтън и Окланд в Нова Зеландия, фестивала Джордж Енеску в Румъния, фестивала Сервантес в Мексико и фестивала Хуай в Сингапур. Издава своеобразни музикални дискове, като Four Dreams by Plum Blossoms и Song of Wind.

Оркестърът е високо ценен както от национални, така и от чуждестранни музикални академии и почитатели на музиката заради способността си да „отразява уникалното великолепие и елегантност на традиционната китайска музика на модерната сцена, същевременно изпълнена с рядко срещан чар.” „Камерният оркестър на Забранения град помага на китайския народ да оцени онова, което първоначално е смятано за „интелектуална” музика и играе важна роля в представянето на този вид музика пред останалия свят.” „Считан е за един от най-влиятелните камерни оркестри в съвременния свят.”

Видното място, което оркестърът заема на съвременната музикална сцена, се дължи не само на уникалния му стил и отлично музикално майсторство, но и на силно изразената културна осъзнатост на неговите музиканти и техните дълбоки принципи за творческа откровеност. Ползвайки се от богатото наследство на китайската музикална традиция, музиката на Камерният оркестър на Забранения град също така изтъква модерността на епохата, както и отличителния индивидуализъм на съвременния музикант. Изпълненията им се отличават с подчертано изследване на музиката, културното наследство и модерния експеримент на сцена, които на свой ред създават един динамичен културен обмен.

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари