сряда, 19 фев 2020 г. 09:00 ч.

Кои са най-популярните видове италианска паста

Blife.bg

Кои са най-популярните видове италианска паста

Традиционната италианска паста е позната още от Древен Рим. Тя е започнала да се приготвя от практичност – за изхранването на народа.

Преди векове съхранението на зърното е било проблем, предвид населението на Древен Рим, което е наброявало 1 милион души. Римляните преценили, че ако приготвят тесто и сварят заготовки от него, то ще може да се съхранява много по-дълго време, а след това ще се пече, вари или ще му се добавят различни продукти и т.н. Именно така се е родила италианската паста.

Видовете италианска паста са толкова много, че може да експериментирате с различна всеки ден. Някои форми са толкова красиви, че приличат на произведение на изкуството. Огромно е изобилието и от рецепти за тяхното приготвяне, а много ресторанти пловдив предлагат класически ястия с паста и различни техни интерпретации. Нека все пак да разберем кои са най-популярните видове италианска паста:

Талиателe (Tagliatelle)

Това е класическа плоска и дълга паста, широка около 8 мм. Приготвя се по различен начин, но най-често се сервира със сос болонезе.

Пене (Pene)

Тази паста е куха като тръбичка и със срязани диагонално краища. Съчетава се чудесно с класически сосове от месо и доматено пюре, както и със сирена или зеленчуци.

Спагети (Spaghetti)

Това е най-известната паста в света и представлява дълги тънки пръчици с диаметър до 2.4 мм и дължина повече от 15 см. Приготвя се с най-различни сосове.

Фарфале (Farfalle)

Тази паста е с формата на пеперуда. Често се използва за приготвянето на салати, може да намери място и в някои супи или да се направи с някакъв сос.

Равиоли (Ravioli)

Равиоли са паста с някакъв пълнеж  - сирена, спанак, месо, риба, подправки, различни зеленчуци. Големината им варира. Обикновено се сервират със сметана, масло или червен сос.

Канелони (Cannelloni)

Канелоните представляват по-големи цилиндри, които често се приготвят с някакъв пълнеж и се заливат със сос бешамел или доматен сос, подобно на лазанята.

Фусили (Fusilli)

Фусилите имат спираловидна форма и са подходящи са всякакви сосове. Използват се и в приготвянето на различни салати и супи или се запичат във фурна.

Макарони (Macaroni)

Макароните са любима закуска на мнозина. Приготвят се от вода и грис. Могат да се открият в различни форми. Съчетават се добре със сирене и масло или с пикантни сосове и зеленчуци като основно ястие.

Тортелини (Tortelini)

Тортелините са под формата на пръстен и са с малък размер. Имат пълнеж от месо, зеленчуци или сирене. Често се сервират със сметанов сос или бульон.

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари