неделя, 7 фев 2016 г. 09:14 ч.

Между приказките и реалноста

Невероятната история на Лиля Брик! Жената вамп или музата на Маяковски (СНИМКИ)

Blife.bg

Невероятната история на Лиля Брик! Жената вамп или музата на Маяковски (СНИМКИ)

В живота на всеки велик поет има една жена, която вдъхновява творческите му пориви. Още от деца ни учиха в училище, че такава муза за Маяковски е Лиля Брик (Лили Юриевна Каган). Тя е дъщеря на адвоката Юрий Каган. Майка й е Елена Берман, родена в Рига, завършила Московската консерватория. Сестра й Елза е по-малка с 5 години.

В живота на всеки велик поет има една жена, която вдъхновява творческите му пориви. Още от деца ни учиха в училище, че такава муза за Маяковски е Лиля Брик. Тя е дъщеря на адвоката Юрий Каган. Майка й е Елена Берман, родена в Рига, завършила Московската консерватория. Сестра й Елза е по-малка с 5 години.

Младата Лиля, нямала особени таланти, след завършването на гимназията през 1909 година. Пробвала се в различни поприща – балет, математика, архитектура. Но истинското й призвание се оказва да съблазнява мъжете. Още в младостта си тя завързва любовен роман с чичо си, забременява от учителя си по физика, ражда дете, което изостявя в провинцията. По-късно сексуалната маниачка, решава, че „тези дела“, трябва да й носят и материални удовлетворения. Тя обожава славата, копнее да господства над мъжете. Залепя се за известни личности и ги използваше за свои цели. Това се превръща в смисъл на живота й.

Лиля се влюбва в сина на търговеца-бижутер - Осип Брик.

Усъвършенствала до съвършенство техниката на съблазняване, успява да се омъжи за него. Малко по-късно в живота й се появява и Маяковски. С него ги запознава през 1915 г. сестра й Елза Триоле. В един прекрасен ден гимназистката Елза заедно с увлечения по нея млад и все още неизвестен Владимир Маяковски се отбива при по-голямата си сестра. Маяковски се влюбва веднага и завинаги в две години по-възрастната от него Лиля.

Осип Бриков бил във възторг от стиховете на Маяковски и решил да помогне за тяхното популяризиране и издаване. Това доста се понравило и на Лиля. Съдбата на поета била решена  - до края на дните му той ще обезпечава живота на тази двойка, която 20 години живее като паразит на неговия гръб.

През 1917 г., избухва революцията.  Маяковски се вписва лесно  в новата реалност. Друго нещо са Лиля и Осип Брик - те трябва да се адаптират. За да оцелеят и да си осигурят удобен и весел живот е необходимо да служат на новото правителство. Анна Ахматова си спомня: "Литературата бе смачкана от Брик. Тя съществуваше в един салон, където писатели се срещнаха с КГБ."

Сексуалният боец  Лиля Брик и нейният  сътрудник Осип Брик стават служители на ОГПУ

(Политическа репресивна структура в СССР в периода 1923-1934 година). Поетът Алексей Кручоной разказва, че двойката е знаела кои богати хора ще бъдат арестувани и прибирала на "временно съхранение" всички скъпоценности, знаейки, че малцина ще се върнат. Преводачката  Рита Райт-Koвальова разказва как Лиля се опитва да я наеме като информатор в емигрантските кръгове в Берлин.

През 1922 г. Лиля има сериозна афера със  заместника на народния комисар на финансите и председател на Индустриалната банка - Александър Краснощеков. Ресторантски запои, скъпи подаръци  - това е животът им. Но една година по-късно той е арестуван за незаконно присвояване на огромни суми и получвава присъда от шест години. Всемогъщият Aгранов се оказва безсилен да помогне.  Но нашата героиня посещава лично Лев Каменев (Съветски партиен и държавен деятел, виден съратник на Ленин. Член на ЦК от 1917—1927 год. член на Политбюро ЦК от 1919—1926 г.) и любовникът излиза на свобода. Майкъл Пришвин, който познава Брик пише в дневника си: "Вещиците са добри в творчеството на Гогол, но нито при него, нито при който и да е друг има такава ярка вещица като Лиля Брик".

В 20-те години талантът на Лиля в съблазняването на мъжете е развит със страшна сила. Тя се превръща в добре позната фигура в бохемския живот на столицата. Как успява с този външен вид да вкара в леглото си този, който знае, че има цена и струва скъпо. Интелигентни, начетени, с добър вкус и обноски, скъпо и модерно облечени мъже. Сред любовниците й са Лев Кулешов, танцьорът  Асаф Месерер, писателят  Юрий Tинянов,  художникът  Фернан Леже, ръководителят на  тайната служба на ОГПУ Яков Aгранов, политическият  активист от Киргизстан Юсуф Aбдрахманов и  много, много други. Съвременниците отбелязват дяволксото й очарование, хитрост и коварство. Тя цинично се наслаждава и на властта си над Маяковски и открито му се присмива. Но той страда от ревност: "Не е живот без теб, аз съм седнал в кафенето и плача".
Базил Kaтаниян:  "Властта на Лиля над Маяковски беше неизмерима до края на дните му“.  "Това е полезно за него, той ще страда и пише хубави стихове," - каза тя.

И парите, които Маяковски получава за стиховете бързо се стапят от разточителните  членове на семейството. Маяковски купува „Рено“ от Париж и Лиля тя става една от първите жени шофьори в Москва.

Маяковски обича Лиля, Лиля обича мъжа си, а той - той просто ги харесва и двамата, като е наясно с отношенията между тях. Маяковски нарича съпрузите Брик моето семейство. Тримата решават никога да не се разделят и заживяват заедно през 1918 г. в общо жилище, където всеки си има своя стая и една обща от 14 кв. На вратата надписът гласял: "Брик. Маяковски". Поетът разполага и с малка стаичка в комунално жилище на Лубянския площад, за да се уединява и да работи.

За разлика от Лиля Маяковски е неуверен и ревнив, често и с основание. Тя има и други връзки, които не си дава много труд да прикрива. Заради поредната авантюра на Лиля те се разделят за два месеца. Тя пише до сестра си "Минаха вече два месеца: Денем и нощем стои под прозорците ми, никъде не ходи и написа лирична поема от 1300 стиха!"

Така се появява поемата "За това", един от върховете в любовната лирика на нашия век. Интимните им отношения продължават близо 10 години. След като се връща от Америка през 1925 г., Владимир Маяковски разказва на Лиля, че там е имал връзка с руската емигрантка Ели Джонс и тя чака дете от него. Лиля не реагира по никакъв начин, остава спокойна и не проявава никакви признаци на ревност. Маяковски не е очаквал такава реакция, той много се разстроил, тъй като за него това означава, че тя вече не го обича. Малко по-късно Лиля Брик слага край на любовната им връзка и отношенията им стават чисто приятелски.

Събитията в държавата ескалират. Вестникарските овации секват. Критиката обявява Маяковски за „случаен спътник на революцията” (попутчик). Премиерата на „Баня” е освиркана. На 1 февруари приятелите на поета се събират на изложба с рисувани собственоръчно от Володя плакати. Дълго чакат официалните лица, но те не идват. „Брадатите не дойдоха, ще минем и без тях” - казва по някое време потиснатият Володя. Маяковски усеща, че е прекрачил много от фаталните граници, но вече е късно. Той е авангардист в зората на социалистическия реализъм. Излишният трети в семейство на сътрудници на ОГПУ. Волнодумец в страната на терора. „Това, което се случва наоколо, е нетърпимо, трябва да направим нещо” - въздиша угнетеният Владимир в квартирата на кинорежисьора Довженко на 12 април 1930. На следната вечер подхвърля любовни бележки на късчета картон от бонбониера на актрисата Вероника Полонская. В присъствието на съпруга й. Заклева я да се видят в кабинета му на „Лубянский проезд” сутринта на 14 април. Тя откликва и се появява в бюрото му в уречения час, но бърза за репетиции. Не се застоява, сбогува се, прави няколко крачки и чува изстрел. Това е краят!

„В бита крушира любовната лодка, с теб сме квит и всуе ще броим нашите болки, беди и обиди” - пише в предсмъртното писмо на Маяковски. В него Лиля е спомената като част от семейството му редом с майката, сестрите и фаталната Вероника Полонская. Но цитираните стихове, писани преди години, също са посветени на Лиля и ще й костват укоризнените погледи на мнозина, които съзират в нея причина за самоубийството на поета.

Когато Маяковски се самоубива, Лиля и Осип са в Берлин. Поетът ги изпраща на гарата и няколко дни след това слага края. През юли същата година излиза правителствено постановление, с което се дава наследствена пенсия на Лиля Брик в размер на 300 рубли и авторски права върху половината от творчеството на Маяковски, другата част била поделена между роднините му. След смъртта на поета Лиля се развежда с Осип Брик и се омъжва за Виталий Примаков, когото по-късно разстрелват. Тогава тя стъпва в брак с Василий Катанян - литературовед, изучаващ живота и творчеството на Маяковски.

През 1978 г. на 86-годишна възраст Лиля Брик се самоубива, като изпива огромна доза сънотворни. До последните си дни тя носи на врата си златна верижка, на която висят две халки една в друга - пръстенът на Маяковски и нейният, които си разменят при запознанството си.

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Мдаа - 12:53, 26 сеп

    Пълен олигофрен, не жена. Жената има достойнство, а това е обикновен парцал, който е възбуждал похот, която всяка една най-долна циганка може да направи. За съжаление цялата поезия е основана не на любов, а на похотливостта на жалкия опиянчен от алкохол, дрога, похот и тщестлавие бохем. Така, че мръсни са истините за изкуството.

Напиши коментар

Коментари