петък, 7 авг 2020 г. 12:15 ч.

Сериозен проблем

Лекари зоват: Избирайте проверен дезинфектант, за да ви подмине коронавируса

Blife.bg

Лекари зоват: Избирайте проверен дезинфектант, за да ви подмине коронавируса

Когато няма ваксини, дезинфектантите играят ключова роля в превенцията, обяви д-р Кунчев

На пазара има над 100 вида козметични продукти, които претендират, че са дезинфектанти, но те не могат да гарантират здравето на потребителите. Това заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в уебинар, посветен на COVID-19 и мерките за дезинфекция.

 

Първото по рода си събитие за очакваната втора вълна на коронавируса събра на широка онлайн дискусия здравни експерти, граждани и медии по темата за дезинфекцията, дистанцията и дисциплината в условията на пандемия. Инициативата "COVID-19: ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите” е на Националната пациентска организация и поставя началото на поредица от уебинари с практическа насоченост по въпроса към пациенти и техните близки, работодатели и служители, заети в сферата на обществените услуги, работещи в обществени институции и т.н.

 

Когато няма ваксини, дезинфектантите играят ключова роля, допълни д-р Кунчев. По думите му хората трябва да четат внимателно етикетите, където е указан номера на разрешителното от МЗ. Фирмите-производителки пък трябва да се проверяват в специален списък на здравното ведомство. Той предупреди потребителите и за арабски и турски фирми, които фалшифицират разрешения за производство на дезинфектанти.

 

В момента има намаление с около 20 на сто на заразените в България, което може би означава, че инфекцията намалява, каза още д-р Кунчев.

 

Според здравните експерти въпреки широката кампания за предпазване от COVID-19, напоследък се забелязва изчерпване на обществената енергия по тази тема. „Виждаме как хората буквално пренебрегват дори мерки, които бяха свикнали да спазват. Пренебрегва се не само социалната дистанция, но и дезинфекцията, която е жизненоважна при очертаващата се втора вълна на коронавируса“, коментираха лекарите. „Това, от своя страна, заплашва човешки животи, особено на хора, които са възрастни или с хронични заболявания“, допълни председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Според него социалната дистанция и правилната дезинфекция са най-сигурните начини да защитим здравето на нас и на нашите близки, особено ако попадат в рисковите групи. По думите му дезинфектантът задължително трябва да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел. Това е така, защото течността по-лесно достига до всички гънки на кожата и се разнася по-ефективно.

 

Съдържанието на дезинфектанта трябва да е адекватно на нуждите, допълни д-р Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той трябва да бъде достъпен за всички, които искат да опазят здравето си и на своите близки. Колкото и да се контролираме, все пак докосваме лицето си, затова дезинфекцията и миенето на ръцете е изключително важно, предупреди още д-р Тодоровска.

 

На уебинара бяха обсъдени още мерките, които държавата и местните власти трябва да предприемат, за да гарантират, че дезинфекцията на обществени места, включително в заведенията за обществено хранене и магазините е достатъчно ефективна, за да се гарантира здравето на посетителите.

 

От началото на пандемията в България, Националната пациентска организация (НПО) постоянно инвестира усилия в превенцията срещу COVID-19. Създаден е информационен сайт www.covid.npo.bg, в който на достъпен език е публикувана достоверна научна информация към специфичните групи пациенти с хронични заболявания и лекуващите им лекари, както и информационна линия 0800 14 515 за консултация на пациенти по конкретни заболявания от медицински специалисти.

 

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ErickTok - 19:18, 26 юни

    Как выводить и почему важно избавляться
    от клопов в помещении. Санэпидемстанция Изосепт осуществляет свою работу в Москве, поможет Вам избавиться от клопов и клещей..

Напиши коментар

Коментари