понеделник, 25 юли 2022 г. 15:45 ч.

Първата интелигентна пелена за бебето: Pampers издига на най-високо ниво концепцията за пелените

Blife.bg

Първата интелигентна пелена за бебето: Pampers издига на най-високо ниво концепцията за пелените

Pampers е най-иновативната компания, която пусна на пазара на пелени Lumi - чисто нова "свързана система за грижа"

Pampers е най-иновативната компания, която пусна на пазара на пелени Lumi - чисто нова "свързана система за грижа", която използва сензор, прикрепен към пелените, за да следи дейността на бебето. Когато пелената е мокра, сензорът уведомява родителите чрез известие в приложение за смартфон. Освен това той предава данни за времето на сън и събуждане на бебето и дава възможност на родителите ръчно да следят други детайли като времето на хранене и използването на мръсни пелени. Системата се доставя с видеомонитор. Цената на системата, която може да се намери в онлайн сайтовете е около 80 лева.

Разрастването на технологиите

Съобщението, направено от памперси Памперс , подразделение на Procter & Gamble, е доказателство за разрастването на сектора на "бебешките технологии". Фирмите представиха умни биберони, свързани кошари, шишета, които следят храненето, и дори приложения, които имитират звука „Шшш“ на родителя. Според различни изследвания, само пазарът на интерактивни бебешки монитори ще надхвърли 2,5 млрд. долара до 2024 г. Въпреки това, тъй като родителите се опитват да отгледат децата си в един все по-свързан свят, те трябва да направят избор за това колко технологии да използват, като се има предвид увеличаването на "умните" възможности и за бебета и по-малки деца. Авторката на бестселъра "Как да отгледаме възрастен", Джули Лайткот-Хеймс твърди, че дори бебетата и малките деца заслужават известно лично пространство.

Днес родителите трябва да се справят с нарастващия брой проблеми, свързани с неприкосновеността на личния живот, породени от широко разпространената свързаност на устройствата - от социалните медии до умните пелени. Съвременните технологии могат да създадат цифрови профили на тези деца, които да ги следят до края на живота им, като публикуват снимки, следят развитието им в приложение или дори търсят информация за здравословното им състояние.

Подходящи устройства

В много случаи все още не е ясно как и колко сигурно се използват данните от свързаните детски устройства. Помислете за бебешките монитори и камерите за наблюдение. Според история, публикувана от The Washington Post по-рано тази година, камера Nest Cam, инсталирана в стаята на дете, започва да възпроизвежда порнография. Това е само един от многото случаи на хакване или компрометиране по друг начин на бебешки или детски монитори. Дори и в най-ранните етапи от живота си, Лайткот-Хеймс съветва родителите да бъдат предпазливи, когато преценяват методите за събиране на данни, които да бъдат използвани за техните деца. Кога следенето на всяка стъпка на някого се превръща в натрапчиво наблюдение, пита Лийткот-Хеймс. "Можем да поставим проследяващи устройства на дрехите им, ако можем да проследяваме техните памперси. Скоро няма да се налага да се притесняваме, защото ще сме наясно с всичко от зачеването им до края на живота им."

Според говорителката на памперси Памперс , Манди Триби, системата Lumi използва "същия стандарт на сигурност като този на индустрията за финансови услуги" и криптира всички данни. Експертите по сигурността смятат, че двуфакторната автентификация е от съществено значение за предотвратяване на неоторизиран достъп до системите, но тя не присъства в системата Lumi.

Системата има за цел да намали стреса на новите родители и досега, казва Триби, отзивите на тези, които я ползват, са положителни.

Заключение

Това не е първият опит за високотехнологични пелени. Дъщерната компания на Google, Alphabet, подаде през 2016 г. заявка за патент за "сензор за пелени за откриване и разграничаване на изпражнения и урина". Huggies и корейският Monit си сътрудничат, за да представят интелигентен сензор за пелени в Корея и Япония. С превръщането на толкова много предмети от ежедневието в "умни", съществува риск те да станат зависими от софтуерни актуализации, които могат да се повредят, или да загубят свързаност, ако дадена компания излезе от бизнеса или прекрати производството на линията. Актуализация на софтуера например доведе до това, че самозавързващите се обувки на Nike за 500 лева спряха да се завързват през 2019 година.

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари