сряда, 2 фев 2011 г. 14:39 ч.

Зрителска любов

„Източни пиеси“ е фаворит за филм на десетилетието

Преслав Ганев, BNews

„Източни пиеси“ е фаворит за филм на десетилетието

Инициативата „Десетилетие на българското кино“ продължава към следващия етап. Вече са отделени десетте най-харесвани от зрителите филми за периода 2001-2010, като един от тях в края на „София Филм Фест“ ще бъде окичен с най-високата награда – любовта на зрителите.

Следващата фаза от кампанията включва прожекции на десетте филма, събрали най-висок рейтинг от зрителите по време на специалните прожекции на всички участници през изминалата година.

Десетте ленти ще бъдат излъчени в седмицата преди откриването на юбилейния ХV „София Филм Фест" - от 25 февруари до 3 март, а в края на фестивала ще бъде оповестен и крайният победител, събрал най-висок вот от гласуването на място и в интернет. За топ-заглавието ще бъде организирана и специална галапрожекция, на която то официално ще получи званието „Български филм на десетилетието".

След като през миналата година веднъж седмично в „Дом на киното" бе представян по един български филм от вече изминалото десетилетие и зрителите бяха поощрявани да дават своя вот, като

бе оценявана и цялостната посещаемост на прожекциите,

вече са ясни десетте финалиста, сред които с най-висок рейтинг са „Източни пиеси" на режисьора Камен Калев (8,78), „Писмо до Америка" на Иглика Трифонова (8,69) и „Козелът" на Георги Дюлгеров (8,69).

Може би най-успешните в международен план „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев (8,67) и „Дзифт" на Явор Гърдев (8,24) допълват петицата. Припомняме, че „Дзифт" участва на над 30 престижни филмови фестивала, а режисьорът Гърдев получи едно от най-високите отличия в Европа - руската награда „Сребърен Георги". „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" през 2010 бе избран от журито на Филмовата академия на САЩ за

един от деветте чуждоезични филма, борещи се за номинация за Оскар,

но за съжаление не достигна до следващия етап. Заглавието бе и едно от петте със зрителска награда от фестивала в Карлови Вари през 2008.

Останалите пет филма са „Подгряване на вчерашния обед" на Костадин Бонев (8), „Мила от Марс" на Зорница София (7,77), „Емигранти" на Людмил Тодоров и Ивайло Христов (7,33), „Откраднати очи" на Радослав Спасов (7,17) и „Опашката на дявола" на Димитър Петков (7).

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • nany - 09:50, 3 фев

    Браво, филма си заслужава всички награди.

Напиши коментар

Коментари