вторник, 25 фев 2014 г. 17:13 ч.

Експеримент

Музеят - новото социално място

Blife.bg

Музеят - новото социално място

Целта на европейския проект, който се провежда в момента, е преразглеждане на културното наследство от различни гледни точки и превръщането на музея в по-атрактивно място, което да привлича определени социални групи.

"За първи път целевата група са местните, регионалните и националните музеи, които съхраняват културно-историческото наследство освен на местно, регионално и национално ниво, но и в европейско измерение.", каза при откриването на втората среща "Музеите представят Европа" /ЕМПЕ/ от Програма "Култура" на Европейския съюз, проф. Сузане Поп.

"Работим по създаване на мостове към публиката, която посещава музеите", посочи още проф. Поп.

"Целта на проекта е да се направи по-атрактивен музея, да се превърне в социално място, като се привличат определени социални групи. Това ще стане с помощта на медиатори, които така ще представят музея, че на посетителите ще им бъде интересно. 

Хората искат да преживяват в музея и затова при представянето трябва да има и сценичен момент. Познанието трябва да се поднася не със залепени на стената бележки, а по-атрактивно, да се усеща с повече сетива, да създава цял един контекст.", посочи пред BNews целта на проекта координаторът - доц. д-р Валентина Маразова.

"Всяко национално наследство досега се разглежда от националните музеи от националната му гледна точка. Един и същ предмет, ако е свидетелство за една война, за тези, които са загубили има един смисъл, а за спечелилите - друг. Като се ръководим от разума си, от познанието и мъдростта, е добре да се движим в посока, при която да представим повече от една гледна точка. Това е експериментаторство. Това е вид познание, което ще преодолее прага на музея и ще възпитава необходимост.", убедена е Маразова.

Ще бъде разгледана и подготовката на европейския конкурс за млади сценографи "Един предмет – много визии – Евровизия". В него млади дизайнери ще представят своите идеи за "промяна на европейската перспектива" (COP) чрез музейни предмети с регионално или национално, а оттам – и европейско значение.

Най-добрите разработки ще бъдат представени чрез пътуваща изложба.

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари